WT 2022/23 | Conversion of the Auermühle in Deutz Harbor in Cologne

  Outside View of the refurbished Auermühle Copyright: © Mara Petri
 
 

Sustainable living on former industrial sites. Conversion of the Auermühle in Deutz Harbor in Cologne

Master's Thesis by Mara Petri

The Auermühle in Deutz Harbor is part of an ensemble built around 1910, which consists of two landmarked mill buildings. The two large mills were responsible for supplying the greater Cologne area with flour and grain products until the 1970s. Due to structural change, Deutz Harbour is currently largely unused and is to be converted into a residential and office quarter in the coming years.

The Auermühle was also shut down in 1975 – a fact that served as an occasion to develop a conversion concept for the industrial monument in the course of this master's thesis. Due to wartime destruction and multiple expansions in the post-war period, the current mill building consists of a highly intermixed, heterogeneous structure. Accordingly, a mix of public uses such as restaurants and co-working spaces and private uses such as apartments is proposed.

The generous roof spaces are also to be opened up and made usable. Furthermore, it is the goal of the design to create a permeability of the existing building to the newly planned harbor promenade.

Inside the building are large-scale, multi-story silo structures, which are composed in a honeycomb fashion and closed off with opaque exterior walls. A constitutive idea of the design is therefore to make the high silo shafts visible to the outside and to let them become a colossal order of the façade, which forms a contrast to the small-scale perforated façade of the existing building. Due to their likewise small-scale structure, apartment layouts can be realized within the silos as a matter of course, which are supplemented by private outdoor spaces in the form of loggias.

An important part of the existing building is also the original substance from 1910, which will be preserved and converted into a historical mill museum. In addition, the inner courtyard will be enclosed by a lower building structure and a park will be created to give it a new quality of life. In this way, a place of exchange for residents and visitors will be created.

 
 

Lecturers

Univ.-Prof. Dr.-Ing. Anke Naujokat (Examination)
Univ.-Prof. Dr.-Ing. Christian Raabe (Co-Examination)
Felix Martin, M. Sc. RWTH